Λιποαναρρόφηση tumescent (SAL)

Tumescent σημαίνει κάτι το πρησμένο-οιδηματώδες. Εκχέοντας μεγάλες ποσότητες αραιωμένης ξυλοκαίνης (τοπικό αναισθητικό) και αραιωμένης αδρεναλίνης (αγγειοσύσπαση των τριχοειδών αγγείων) στο υποδόριο λίπος η επιφάνεια γίνεται σκληρή και οιδηματώδης. Η tumescent λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία γιατί μέσω του υγρού με τα άνω φάρμακα επιτυγχάνει βάθος αναισθησίας και μετεγχειρητική αναλγησία. Ο πλαστικός χειρουργός με κινήσεις εμπρός και πίσω σπάει το λίπος και μέσω της κάνουλας καταλήγει στον λιποαναρροφητήρα (Suction Liposuction)

Το διάλυμα

Οι εμπορικές συσκευασίες ξυλοκαίνης-αδρεναλίνης που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι περιέχουν 1 gr ξυλοκαινης και 1 mg αδρεναλίνης στα 50 ml φυσιολογικού ορρού. Αντίθετα στην tumescent περιέχεται 1 gr ξυλοκαίνης και 1 mg αδρεναλίνης στα 1000 ml φυσιολογικού ορρού. Αυτό είναι μια εικοσαπλάσια αραίωση της εμπορικής συσκευασίας της ξυλοκαίνης και αδρεναλίνης.
Η αραίωση και η αγγειοσύσπαση συντελούν στην ασφάλεια της επέμβασης.

η επέμβαση είναι ασφαλής γιατί λόγω της μεγάλης αραίωσης των φαρμάκων και πιο συγκεκριμένα οι μεγάλες ποσότητες της αραιωμένης αδρεναλίνης προκαλεί μεγάλη σύσπαση των τριχοειδών στο λίπος που με την σειρά του καθυστερεί την απορρόφηση ξυλοκαίνης και αδρεναλίνης και άρα οι απορροφήσεις στην κυκλοφορία γίνονται πολύ σταδιακά. Η αγγειοσύσπαση που επιτυγχάνεται από την αδρεναλίνη είναι εντυπωσιακή και πραγματικά μπορεί να αφαιρούμε καθαρό λίπος κατά την λιποαναρρόφηση σε αντίθεση με τις παλιές τεχνικές που χανόταν αρκετό αίμα. Επίσης η αγγειοσύσπαση παρατείνει την δράση της ξυλοκαίνης και επιφέρει αναισθησία στην περιοχή για 10 ώρες μετά και μείωση του πόνου για 24-36 ώρες μετά την έκχυση.

Μικρό-κάνουλες

Η κάνουλα της λιποαναρρόφησης είναι ανοξείδωτο ατσάλι και εισέρχεται στο λίπος μέσω ενός μικρού ανοίγματος στο δέρμα. Η κάνουλα έχει εξωτερική διάμετρο 3mm .Η διάμετρος της μικρό-κάνουλας ποικίλλει από 1-3mm.Με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορούν να αφαιρέσουν λίπος πολύ αποτελεσματικά. Οι μεγαλύτερες κάνουλες από 3-6mm θέλουν μεγαλύτερη οπή άρα αφήνουν κάποιο σημαδάκι. Οι μικρό-κάνουλες δίνουν λεία αποτελέσματα στο δέρμα από ότι οι μεγαλύτερες κάνουλες. Με τις μεγαλύτερες κάνουλες είναι πιο δύσκολο να έχεις το έλεγχο της ποσότητας του λίπους που αφαιρείται.

 

λιποαναρρόφηση
Δείτε σε βίντεο την επέμβαση.